Çoğu hidrokarbon yakıtlara göre LPG’nin karbon-hidrojen oranı düşüktür. Dolayısıyla ürettiği birim enerji başına çok daha az karbondioksit (CO2) açığa çıkar.
LPG değişik oranlarda bütan ve propan gazlarının karışımıdır. Karışım oranına göre farklılık gösterse de tüm diğer hidrokarbon yakıtlara (doğal gaz, benzin, dizel vs.) göre kilogram başına daha fazla enerji üretir. Kalorifik değeri yüksektir.
Birleşmiş Milletler Uluslararası İklim Değişikliği Paneli’ne (IPCC) göre, karbondioksitin (CO2) küresel ısınma potansiyeli (GWP) faktörü, yani seragazı etkisi 1 iken, doğal gazınki (metan) 25, LPG’ninki 0’dır.
Hava kirliliği ve insan sağlığı açısından en önemli kirleticiler katı parçacıklar (PM) ve azot oksitlerdir (NOx). Avrupa Birliği ülkelerinde PM’den kaynaklanan sağlık harcamalarının ton başına 75.000 Euro, NOx’den kaynaklananın ise 12.000 Euro olduğu hesaplanmaktadır.
Katı parçacıklar, oluşan hava kirliliğinin Avrupa Birliği ülkelerinde her insanın hayatını ortalama 8,6 ay azalttığı tahmin edilmektedir. Ayrıca açık ateşlerin neden olduğu solunum yolları sorunlarının dünyada yılda 1,5 milyon insanın hayatına mâl olduğu tespit edilmektedir.
LPG’nin katı parçacıklar (PM) salınımı odun ve kömürden 25-35 defa, dizelden 10 defa, benzinden %30 daha azdır.
Otomotiv yakıtları arasında azot oksitler (NOx) salınımı en düşük yakıt LPG otogazdır. LPG’li bir araç kilometre başına doğal gazlı bir araca göre %50, benzinli bir araca göre %75, dizel araca göre %200 daha az NOx üretmektedir.
Avrupa Birliği’nde 1000 kilometre başına salınan zararlı maddelerden kaynaklanan sağlık harcamaları dikkate alındığında, LPG otogaz, benzinden %70, dizelden %700 daha az sağlık harcaması sağlar.
Avrupa Birliği ülkelerinde 2020 yılı için konulmuş hedefe göre, otomotiv yakıtları içinde LPG otogazın günümüzde %2 olan payının %10’a çıkarılması öngörülmektedir. Günümüzde ülkemizde LPG otogaz otomotiv yakıtları arasında %12’lik bir paya erişmiştir. Bu açıdan Türkiye, Avrupa Birliği’nin 2020 hedefini şimdiden yakalamış ve geçmiştir.
Ülkemizde yaklaşık 2,3 milyon araç LPG otogaz kullanmaktadır. Bu suretle her yıl 1 milyon ton daha az CO2 salınımı
gerçekleşmektedir.
Türkiye LPG tüketimi açısından tarihi zirve yaptığı 2000 yılında dünyanın 10uncu, Avrupa’nın Rusya hariç 1inci büyük pazarıyken, 2007 sonu itibariyle dünyada 14üncü, Avrupa’da 3. büyük pazar özelliğindedir.
Ev ve endüstriyel kullanımda Türkiye dünyanın 17inci, Avrupa’nın 5inci büyük pazarıdır. (2007 sonu itibariyle)
Türkiye 2007 sonu itibariyle otogaz kullanımı açısından dünyanın 2inci, Avrupa’nın ise en büyük pazarıdır. LPG’li araç sayısı açısından dünya 2ncisi, otogaz istasyon sayısı açısından dünya 1incisidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder